Filmplakatens stjerner - From Norway with love

Foredrag og omvisning ved Niels Petter Solberg Lørdag 24. februar kl 14.00 og søndag 25. februar kl 16.00. Teatermann, filmviterer,forfatter og entusiastisk filmplakatsamler, Niels Petter Solberg, utstillingen med skatter fra sin formidable samling av originale kinofilmplakater


Info

Unik utstilling av originale filmplakater

Niels Petter Solberg forteller historien om ambisiøse norske kvinner som forlot hjemlandet for å søke lykke som skuespillere i den beinharde filmverden i Tyskland, Hollywood og London. Hvem var disse kvinnene, hvilken bakgrunn hadde de – og hvordan klarte de å komme på filmlerretet?

Det spesielle med disse kvinnene var at de virkelig lyktes, uten at vi i dag er klare over hvor store stjerner de faktisk var i sin tid.

From Norway with love

Utstillingen fokuserer på filmstjernene Sonja Henie, Greta Nissen, Greta Gynt, Sigrid Gurie, Vera Zorina, Sonja Wigert, Kirsten Heiberg, Liv Ullmann, og Sandnes egen filmstjerne: Julie Ege.

Britiske Hammer Films - med sine mange monsterfilmer - har i dag oppnådd ny popularitet. Der finner vi vår egen kult-filmstjerne Julie Ege som aktør. Den uforglemmelige plakaten til filmen «Creatures the world forgot» (1971) lokker med slagord: «Se den nye internasjonale stjernen Julie Ege». «Hun er en skapning du aldri vil glemme!». Illustrert med en glamorøs Julie i skinnbikini, omringet av primitive huleboere. Det var den gang.

Reklameplakater

På 1900–tallet, da filmen skulle etableres som ny underholdningsform, eksisterte ikke radioen – og fjernsyn var ennå ikke påtenkt. Filmplakaten ble den eneste måten å reklamere på. Plakatens grafiske utforming ga informasjon om filmens handling, hvilket studio som produserte den, filmens skuespillere samt hvor og når den ble vist.

For å lokke publikum inn i kinoen, introduserte filmselskapene storslåtte illustrasjoner i vakre farger selv om filmen var i svart/hvitt, og med lokkende slagord fra filmens handling, selv om det var en stumfilm.

Å samle på originale filmplakater

Penger kan investeres i så mangt. Noen samler på gjenstander av ren kjærlighet og interesse, mens andre spekulerer av økonomiske grunner.

Filmplakaten er blitt et samleobjekt som har slått an i USA og ellers i Europa, mens i Norge er det bare et fåtall som samler.

For en filmentusiast, er hobbyen ofte forbundet med et nostalgisk tilbakeblikk til det første møtet med film på kino. De fargerike filmplakatene i kinoens montre fristet og hypnotiserte med sine slagord: «Se Tarzan sloss mot dyrenes Konge» eller «Se jorden revne!». Filmer som forblir et minne fra fortiden men som lever videre gjennom plakatkunsten selv om filmen er forsvunnet.

Det er viktig å fremheve at filmplakaten ofte ble illustrert av anerkjente kunstnere og burde verdsettes deretter. Plakatene var en tradisjonsrik kunstform som ikke praktiseres lenger, og dagens filmplakater har dessverre nærmest gått over til å være en fotomontasje.

Er du fristet til å ta opp samler-hobbyen er det bare å smøre seg med tålmodighet og begynne jakten.

En del av plakatene som stilles ut er for salg, og boka ” Norske filmdivaer i Hollywood” er også for salg

Utstillingen står til 5. mars
Billett

UTSTILLING - Filmplakatens stjerner - From Norway with love

Sal: KINOKINO - KUNSTSAL


Medvirkende

Biografi Niels Petter Solberg

Niels Petter Solberg er filmviter og regissør med utdannelse fra Radford University i Virginia, USA og Augusto Boal i Brasil.

Solberg debuterte som teaterregissør i Norge ved Teatret Vårt i 1991 med Alan Bennets ”Almisser for en fallen engel”. Har siden vært ansatt ved DH i Volda, Sogn og Fjordane Teater, Norsk Revyfaglig Senter, Italia Conti Theatre Academy i London, Haugesund Teater og er i dag freelance og ansatt som kulturkonsulent i Haugesund Kommune.

Solberg har skrevet en rekke artikler i amerikanske filmtidsskrifter som Psychotronic Videos, Little Shoppe of Horrors, samt norske aviser og tidsskrifter. Han er forfatter av ”Norske Filmdivaer i Hollywood”, utgitt på Samlaget i 2002 og konsulent for Den Store Revyboka, på Marcus forlag i 1993.

Solberg er også kurs- og foredragsholder i en rekke tema innenfor teater og film.

I studieårene i USA arbeidet han som regi-assistent for en rekke kjente skuespillere: Eileen Heckart, Steve Allen, Martha Raye, William Christopher og Dan Daily. Han medvirket i mindre roller i spillefilmene Dirty Dancing (1986) og Dykket (1989).

Solberg har også tidligere presentert filmplakatutstillinger under Den norske filmfestivalen ved Haugesund Billedgalleri med tema «Hollywood Memorabilia» og «60 år med Science Fiction på Filmplakaten».

Etablerte ”Augusto Boals Forumteater for Ungdom” iHaugesund i 2002 etter å ha studert hos Augusto Boal i Brasil. Teateret ble tildelt «Inspirasjonsprisen» fra Scenetekstfondet Norsk Teaterråd (2011), Haugesund Kommune Kulturpris (2012) og Haugesund Sparebanks Kulturpris (2013). I samme periode etablerte han også Brosteinsteateret i Haugesund, som de siste femten årene har produsert populære familieforestillinger.

Solberg har forfattet over 30 teatermanus hvor mange er fremført over hele Norge.

Solberg var Co-produsent og koordinator for åpningsparaden Stavanger 2008 Europeisk Kulturhovedstad og medlem Bystyre i Haugesund kommune for Arbeiderpartiet i perioden 2003-2007 og 2011-2015.

   
 

Nyhetsbrev

Ved å motta vårt nyhetsbrev får du tilgang på siste nytt og våre beste tilbud levert rett til din e-post.

Firmakontakt Som firmakontakt blir du vårt bindeledd til din bedrift. Du vil motta tilbud og forhåndsinformasjon om kulturhusets forestillinger via epost. Firmakontakten skal aktivt videreformidle informasjonen til de andre ansatte i bedriften og prøve å oppmuntre til gruppebestillinger. Ønsker du mer informasjon eller om noe virker uklart kan du gjerne ta kontakt pr epost abf@sandnes-kulturhus.no eller mobil 970 91 367.

Kategorier