Utstilling - HAVREMESTERNE

Ungdom i kreativ utfoldelse i Krossen Havremølle


Info

Havre: Kornsort: Sunn, bærekraftig, vanlig, mangfoldig

+ Krossen havremølle

+ Et kulturminne fra 1912

+ Med maskiner intakt slik det sto da mølla stengte i 1988

+ Seks ungdommer fra Sandnes

+ Én kunstner

+ Har eksperimentert med havre i alle utgaver

+ Vått, tørt, rislende, seigt, mykt

+ Havre og halm; presset, tegnet, formet, kokt, fotografert

+ Gamle havreoppskrifter fra Sandnes

+ Mølle-modell

= HAVREMESTERNE

Åpner utstillingen sin i Sandnes kunstforening torsdag 10. januar kl. 19. Utstillingen står til 3. februar.

Kom og se!

Kom og lukt!

Kom og smak!

Havremesterne:

Cinta Hondsmerk
Fride Nordbø Braut
Hanne Rita Hansen
Henrik Håvardsønn Høgmoe
Sveinung Svela
Vilde Mjaaland Vagle

Kunstnerisk ansvarlig: Kunstner Hans Edward Hammonds

NåDa er et prosjekt om samtidskunst og kulturarv for ungdom, som finner sted i perioden mellom 2017–2019. Målet er at ungdommene skal forstå kulturarven gjennom samtidskunstens blikk og øke bevisstheten om egen kulturell identitet og stedet man bor. Sandnes kunstforening er én av ti utvalgte kunstforeninger som er med i NåDa.

Prosjektet er initiert av Norske Kunstforeninger og er gjort mulig gjennom en nasjonal gave fra Sparebankstiftelsen DNB, samt økonomisk støtte fra Sandnes kommunes kulturavdeling.

Sandnes kunstforening har samarbeidet med Vitenfabrikken og Sandnes kommunes kulturavdeling i sitt lokale NåDa-prosjekt med utgangspunkt i Krossen Havremølle.

Sandnes har vært et typisk havredistrikt, og i 1885 var det hele 8 grynmøller i kommunen. Krossen Havremølle fra 1912, er en viktig del av denne historien. Mølla ble startet av Thomas Lura og ble en av 17 handelsmøller i landet.

Produksjonen besto av damppressede havregryn og kraftfor. Sin endelige utforming fikk huset på 1930-tallet, som et pusset murhus på 2 ½ etasje og med to fløyer i vinkel. Utvendig bærer bygget preg av forsiktig jugendstil, typisk for tidens næringsbygg. Mølledriften stoppet i 1988. Den indre og ytre autensiteten på mølla er høy, blant annet står maskineriet intakt som det gjorde da produksjonen stanset. I 1994 kjøpte kommunen anlegget, og i dag inngår mølla og den tilliggende møllemesterboligen, som en del av Vitenfabrikken/Jærmuseet.

Åpningstider: Onsdag – fredag kl. 18-22. Lørdag kl. 11–16, søndag kl. 12-17.


Billett

Utstilling - HAVREMESTERNE

Sal: KINOKINO Kunstforeningen

   
 

Nyhetsbrev

Ved å motta vårt nyhetsbrev får du tilgang på siste nytt og våre beste tilbud levert rett til din e-post.

Firmakontakt Som firmakontakt blir du vårt bindeledd til din bedrift. Du vil motta tilbud og forhåndsinformasjon om kulturhusets forestillinger via epost. Firmakontakten skal aktivt videreformidle informasjonen til de andre ansatte i bedriften og prøve å oppmuntre til gruppebestillinger. Ønsker du mer informasjon eller om noe virker uklart kan du gjerne ta kontakt pr epost abf@sandnes-kulturhus.no eller mobil 970 91 367.

Kategorier