Utstilling - I begynnelsen var ... tegningen!

Eller var det likevel ordet? Utstillingen tar sikte på å presentere bredden i norsk seriekunst, gjennom verk som formidler dypt alvorlige tema, samfunnskritikk, underfundig moro og rykende action. KinoKino byr på like deler ord og bilder, når en skulptør og syv av landets fineste serieskunstnere stiller ut


Info

Åpning: 26.05 kl 14.00. Kunstnerne er tilstede under åpningen.

Jim Darbu - Lene Ask - Lars Fiske - Ida Neverdahl - Børge Lund - Sindre Goksøyr - Bjarte Agdestein, Ronald Kabíček og Endre Skandfer (Krüger & Krogh) og John Arne Sæterøy (Jason).

Kurator: Karin Sunderø

Fra å bli oppfattet som lettbent underholdning, er tegneserier og grafiske romaner nå akseptert som en egen kunstform, hvor bilde og tekst samhandler i å gi mening til fortellingen. I de senere årene har norske kunstnere markert seg nasjonalt og internasjonalt med utgivelser av svært høy kvalitet. Utstillingen i KinoKino tar sikte på å presentere et tverrsnitt av norsk seriekunst, med smakebiter fra verk som formidler dypt alvorlige tema, samfunnskritikk, underfundig moro og rykende action. I utstillingen vil du se originaler og trykk fra kunstnerne, som også gir innblikk i prosessen fra skisse til ferdig trykket arbeid.

Som en ekstra bonus til publikum har vi inkludert tre lokale kunstnere som har markert seg sterkt i de senere årene; Ida Neverdahl, Børge Lund og Lene Ask.

Kunstnerne

Jim Darbu en prisvinnende kunstner. Han er utdannet keramiker, men lager skulpturer i en rekke materialer. Kunstnerens uttrykk er påvirket av populærkulturen, med film, tegneserier og videospill som inspirasjonskilder. På tross av at Darbus arbeid utvilsomt har komiske aspekt, reflekterer de også dypt menneskelige forhold, som speiler våre eksistensielle behov og indre ønsker. Kunstneren ikler seg her narrens klassiske rolle; han avslører en ofte ubehagelig sannhet, mens han smiler og slår vitser.

Børge Lund er kunstneren bak den humoristiske tegneserien Lunch, som i dag utgis i 90 aviser og blader, i åtte land. Handlingen i Lunch er lagt til et kontormiljø, men hva bedriften egentlig produserer, er ukjent selv for kunstneren. Stripene beskriver kjente problemstillinger, gjennom et persongalleri som definitivt er gjenkjennelig for de fleste arbeidsplasser. Serien har mottatt en rekke priser, og er hittil kommet ut i ni bøker, i tillegg til et eget blad.

Ida Neverdal har på kort tid etablert seg som en markant seriekunstner og illustratør, med bokutgivelser i flere land. Spesielt er hun kjent for stripeserien Gelé. Kunstneren blander virkelighet og fantasi på grenseløst vis, i en fargerik og til dels naivistiske stil. Fortellingene er surrealistiske og preget av sterke kvinneskikkelser med bein i nesa og steke meninger. Stilen er sprelsk, i kunstnerens magiske verden finnes både himmel og helvete, balansert mot en dose hverdagsrealisme.

Sindre Goksøyr er tegneserieskaper, illustratør og bildekunstner. Han har gitt ut flere kritikerroste bøker for voksne og barn, og har levert bidrag til en rekke aviser og tidsskrifter. Motivkretsen er ofte en satirisk og surrealistisk lek med hverdagens absurditeter og populærkulturelle klisjeer. Stilen er lett gjenkjennelig, preget av en bisarr humor og befriende galskap, gjengitt i rene tusjstreker og klare fargeflater.

Enten han tolker lyden av et band, en vibe eller følelsen av å være menneske, alene eller i en mengde, skildrer Goksøyr den med empati og varme.

Lene Ask er fotograf, illustratør, tegneserieskaper og barnebokforfatter. Som tegneseriekunstner debuterte hun med prisvinnende Hitler, Jesus og farfar. Utstillingen viser originaltegninger og Asks håndtegnede kopier av brev, fra boken Kjære Rikard og brevvekslingen mellomdikterenOlav H. Hauge og Bodil Cappelen.

Kjære Rikardforteller den sanne historien om misjonærsønnenRikard Jakobsen. Boken tar opp viktige temaer om ansvaret foreldre har for barn de setter til verden, sett opp mot kallet om å virke på misjonsmarken. Samlet viser illustrasjonene i utstillingen en stor fortelling, om sorg, savn, vennskap og kjærlighet. Videoen fra De siste vitneneformidler den grenseløse frykten mennesker på flukt bærer med seg.

Lars Fiske betraktes som en av landets mest betydningsfulle seriekunstnere. Gjennom årene har han utviklet og opparbeidet en særegen, stilisert tegnestil, der perspektiver og proporsjoner er forvrengt. Pompøs selvopptatthet i den litterære og kunstneriske verden er tema i flere av seriene, og også det arbeidene til Fiske fokuserer på i denne utstillingen. Sammen med forfatter og kunstner Steffen Kverneland har Fiske utgitt fembindsverket Kanon, med fokus på Edvard Munch, Kurt Schwitters, George Grosz, Charles Mingus, Ozzy Osbourne, Kasimir Malevitsj, Keith Richards, Hans Jæger - og seriekunstnerne selv.

Her viser vi tegninger fra Fiskes historier om den falske poeten Matje og kunstner Kurt Schwitters ogden radikale tyske tegneren og maleren George Grosz.

Krüger & Krogh-albumet Brennpunkt Oslo(BPO)slo ned som en bombe i tegneseriemiljøet da den ble utgitt i 2014. Kunstnerne Ronald Kabíček, Endre Skandfer og Bjarte Agdestein var relativt ubeskrevne blad innen tegneseriesjangeren, og dette var første gang en klassisk detektivfortelling i tegneserieformat kom ut i Norge. BPO ble nominert til fire nasjonale utmerkelser, og vant to.

Krüger & Krogh-historiene finner sted i Oslo, i begynnelsen av sekstitallet og er tegnet i en realistisk stil. Jacob Krüger og Otto Krogh er spesialister i det hemmelige detektivbyrået Seksjon for Interne Saker og løser saker som synes å være uforklarlige, usannsynlige eller til og med overnaturlige. Som prosjekt er serien ambisiøs. Det tok da også ti år fra ideen ble unnfanget til det første albumet så dagens lys, og nye fire år mellom det første og det neste albumet, Spøkelseståken.

Utstillingen er kuratert av Karin Sunderø, daglig leder for Sunderø Art Gallery.

Flere av arbeidene er for salg.

Åpent 26.05 - 15.09 i KinoKinos åpningstider

Utstillingen er et samarbeid mellom KinoKino og Sunderø Art Gallery.


Billett

Utstilling -  I begynnelsen var ... tegningen!

Sal: KINOKINO KUNSTSAL

mai 2019

Klokkeslett

Billett status

Pris Fri entrè

26

Søndag

14:00

Fri entrè

   
 

Nyhetsbrev

Ved å motta vårt nyhetsbrev får du tilgang på siste nytt og våre beste tilbud levert rett til din e-post.

Firmakontakt Som firmakontakt blir du vårt bindeledd til din bedrift. Du vil motta tilbud og forhåndsinformasjon om kulturhusets forestillinger via epost. Firmakontakten skal aktivt videreformidle informasjonen til de andre ansatte i bedriften og prøve å oppmuntre til gruppebestillinger. Ønsker du mer informasjon eller om noe virker uklart kan du gjerne ta kontakt pr epost abf@sandnes-kulturhus.no eller mobil 970 91 367.

Kategorier